2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÜCRETLİ USTA ÖĞRETİCİ BAŞVURU İŞLEMLERİ

2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÜCRETLİ USTA ÖĞRETİCİ BAŞVURU İŞLEMLERİ

29.07.2024 234

Değerli Usta Öğretici Adaylarımız!

2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Müdürlüğümüz bünyesinde Ücretli Usta Öğretici olarak görev alacakların başvuruları ve evrak yüklemeleri 01-31 Ağustos 2024 tarihleri arasında e yaygın sistemi üzerinden çevrimiçi olarak yapılacaktır. Süreç hakkında web sitemizdeki açıklamalara dikkat etmeniz menfaatinize olacaktır.

ÜCRETLİ USTA ÖĞRETİCİ BAŞVURU TAKVİMİ

Başvuru Tarihleri

01-31 Ağustos 2024

Kursiyer başvurularının e-yaygın ve elektronik sistem üzerinden alınması

19 Ağustos 2024

Başvuruların Değerlendirilmesi

02-09 Eylül 2024

Taslak Listenin Yayınlanması

10 Eylül 2024

İtiraz Kabul Tarihleri

11-12 Eylül 2024

Kesin Listelerin Yayınlanması

13 Eylül 2024

Kursların Açılması

23 Eylül 2024 İtibaren

Başvuru formunu indirmek için TIKLAYINIZ

Başvuru videosunu izlemek için TIKLAYINIZ   

LÜTFEN AÇIKLAMALARIN TAMAMINI OKUMADAN VE VİDEOLARI İZLEMEDEN BAŞVURU YAPMAYINIZ

5434 SAYILI KANUNUN 40. MADDESİ GEREĞİ 65 YAŞINI DOLDURMUŞ HİÇ KİMSE USTA ÖĞRETİCİ OLARAK GÖREV ALAMAZ.

Başvurularınızı takvimde belirtildiği gibi 01-31 Ağustos tarihleri arasında e-yaygın sistemi üzerinden yaparak başvuru dosyasını kuruma elden teslim ediniz.

Belirtilen tarihlerden önce ya da sonra yapılan başvurular "takvim dışı başvuru" sayılacağından sıralamaya girmeyecektir. 

E-YAYGIN sisteminde istenen belgeleri yüklemeyen veya belgeleri eksik/hatalı yüklenmiş olanların başvuruları değerlendirilmeye alınmayıp reddedilecektir. 

Başvuruları reddedilen Usta Öğretici Adayları eksik belgelerini başvuru süresi içinde sisteme tekrar yüklemeleri ve başvurularını yenilemeleri gerektiğinden başvuruya ait Onaylandı/Reddedildi durumlarının     "E-YAYGIN" sistemi üzerinden kontrol edilmesi gerekmektedir. 

Kurumumuz kadrolu öğretmenleri dışında, Milli Eğitim Bakanlığı'nda görev yapan kadrolu öğretmenler ve diğer resmi kurumlardaki kamu görevlileri ve emekli olanların başvuruları aynı şekilde MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü E-YAYGIN ( https://e-yaygin.meb.gov.tr) sistemi üzerinden e-devlet şifresi ile yapılmaktadır.

Başvuru şartlarını taşımadığı halde gerçeğe aykırı belge düzenleyerek veya aykırı beyanda bulunarak başvuruda bulunanlar ile gerçeği gizleyerek başvuruda bulunanların başvuruları geçersiz sayılacaktır.

Usta Öğretici Başvuru Sıralaması; başvurularda yüklenen belge ve kurs tercihleri Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü'nün ilgili yönerge ve genelgeleri doğrultusunda incelemesi tamamlandıktan sonra, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Başkanlığında kurulacak komisyon tarafından puan üstünlüğüne göre yapılacaktır.

ONAYLANAN SIRALI LİSTE KURUM WEB SİTEMİZDE YAYINLANACAK OLUP 1 YIL SÜREYLE GEÇERLİ OLACAKTIR.

KURS BAŞVURUSUNA BAŞLAMADAN ÖNCE YÜKLENMESİ GEREKEN TÜM BELGELERİ BİLGİSAYARINIZIN MASA ÜSTÜNE İNDİRİP HAZIR EDİNİZ.             (Sadece PDF, JPEG, JPG, PNG, TIFF Dosya Tipinde En Fazla 512Kb Boyutunda Dosya Yükleyiniz.)

YÜKLENMESİ GEREKEN BELGELER (Başvuru formunda gerekli açıklamalar mevcuttur.)

1-Eğitici niteliğinize ait Yeterlilik Durum Belgesi; Diploma, Ustalık Belgesi, Antrenörlük Belgesi, Hafızlık Belgesi, İcazet Belgesi, 4.Seviye Kurs Bitirme Belgesi vb. 4. Seviye Mesleki Yeterlilik Belgesi

2-(VarsaEk Puan Getirecek Belge: Tezli/Tezsiz Yüksek Lisans Diploması, Lisans Diploması, Ön Lisans Diploması, Pedagojik Formasyon Belgesi (Eğitim Fakültesi mezunu olmayanlar), Usta Öğreticilik Belgesi,

3-SGK Hizmet Döküm Belgesi Kamu kurum ve kuruluşlarında kendi alanında eğitici olarak görev yaptığını gösteren sigorta günleri

4-Resmi Kurumlarda görev yapanlar için Görev Yeri Belgesi

5-Adli Sicil Kayıt Belgesi

6-Sağlık Raporu

7- Erkek Usta Öğreticiler İçin Askerlik Durum Belgesi

8-İş Güvenliği Belgesi (son 3 yıl içerisinde alınmış olmak)

9-Oryantasyon Belgesi

10- Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri Alanı için Hijyen Belgesi

NOT: E- Yaygın sistemine belgelerin aslı veya e-devletten karekod’lu olarak indirilen belge yüklenecektir.

Halk Eğitim Merkezlerinden alınan kurs bitirme belgeleri gibi belgelerin yüklenmesine gerek yoktur.

KURS SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

1- Ücretli Usta Öğretici olarak kurs açabilmek için, Hayat Boyu Öğrnme Genel Müdürlüğü Web adresinden Programlar/Yaygın Eğitim Kurs Programları sekmesinden ilgili kursun sağ tarafta ilk "Görüntüle" linkini tıklayıp programın "EĞİTİMCİLERİN NİTELİĞİ" ndeki şartları inceleyiniz. Mezuniyet Belgesi, Ustalık Belgesi veya diğer yeterlilik belgelerinden birisi ile mesleki deneyim süresine sahip olup olmadığınıza göre durumunuzu değerlendiriniz. Eğitmen olmak için sadece "Usta Öğretici Belgesi" yeterli değildir.

(Örnek program incelemek için TIKLAYINIZ.)

2-"Uzaktan Eğitim-Eş Zamansız" yazılı olan kurslar ile 4. Seviye Kursları SEÇMEYİNİZ

3-Mezuniyetinizin veya yeterlilik belgenizin uygun olmadığı kursları seçmeyiniz

ÖNERİ: KURS TALEBİNDE BULUNURKEN KURS SÜRELERİNE DE DİKKAT EDELİM.2000-2500 SAATLİK KURS TALEBİNDE BULUNMANIZ SİZE FAYDA SAĞLAMAYACAKTIR.  KISA SÜRELİ (60-100 SAAT), ORTA SÜRELİ (150-250 SAAT) VE UZUN SÜRELİ (300-500 SAAT) KURSLARDAN EN FAZLA 2’ŞER 3’ER KURS TALEP ETMENİZ YETERLİ OLACAKTIR.

DİKKAT!!! ALAN DIŞI MEZUNİYET BELGESİNE DE PUAN VERİLMEKTEDİR

Örnek: Futbol Kursuna Antrenörlük Belgesi ile başvurmuş bir kişi 0 (sıfır) puan alır. Ancak, bu kişinin ayrıca aşağıdaki belgelerden biri ya da birkaçı varsa ve e-yaygın sistemine yüklemiş ise hanesine puan olarak eklenir.

- (1 Tane) Alan Dışı Lisans mezunu olup, diplomasını sisteme yüklediğinde 4 puan,

- (1 Tane) Alan Dışı Ön Lisans mezunu olup, diplomasını sisteme yüklediğinde 2 puan,

- (1 Tane) Lisans mezunu olup, Pedagojik Formasyon Belgesi almış ve sisteme yüklemişse 6 puan,

- (1 Tane) Usta Öğreticilik Belgesi olup sisteme yüklemişse ek 1 puan,

-Alanında Hizmet/İş Deneyimi süresini 360'a bölümünden çıkan puan,

MEZUNİYET BELGESİ AÇIKLAMASI

4- Mezuniyet durumlarına göre puan verilmektedir. Örnek: Eğitim Fakültesi Lisans Mezunları 47 puan, Lisans mezunu 40 puan, Formasyonu olan lisans mezununa ilave 6 puan (Toplam 46 puan) gibi puan değerleri belirlenmiştir. "Mezuniyet Belgesi" olarak yüklenecek belge, Modüler Kurslar Programında ilgili kursun Eğitici Nitelikleri bölümünde istenen mezuniyet seviyesine ait Diploma sureti olmalıdır.

Kişi Lisans mezunu olup Formasyonunu (Öğretmenlik Sertifikası] dışarıdan almışsa her ikisini de ayrı ayrı "Mezuniyet Belgeleri" alanına yüklemelidir.

BARKOTLU PDF HİZMET DÖKÜMÜNÜN E-YAYGIN SİSTEMİNE YÜKLENMESİ

5-SGK Hizmet Döküm Belgesi E-Devlet üzerinden PDF formatında ve BARKOTLU olan indirilmelidir. Fotoğraf (JPEG) görüntüsü YÜKLEMEYİNİZ. Mevzuat gereği Alanında Hizmet/İş Deneyimi yıl (360 Sigortalı İş Günü) için 1 (bir) puan verilmektedir. Alanında hizmet iş deneyimi hesabında, kamu kurum ve kuruluşları ile Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî ve özel kurumlarda eğitici olarak çalışılan süreler dikkate alınacaktır.  Bu alana başka bir belge yüklemeyiniz.

KURSLARIN AÇILMA SÜRECİNDEKİ İŞ VE İŞLEMLER

İlgili müdür yardımcısı kurs planlaması yapmak ve süreçten bilgi vermek için usta öğreticileri PUAN ÜSTÜNLÜĞÜNE GÖRE müdürlüğümüze davet edecektir.

EMEKLİLERE HERKES GÖREVLENDİRİLDİKTEN SONRA GÖREV VERİLECEKTİR.

6- Kesin Sıralama Listeleri yayınlanıp onaylandıktan sonra dahi sehven onay verilen kurslar ile eğitici nitelikleri sonradan değiştirilmiş kurslar asla açılmayacaktır.

7- Eğitici Durumu "Emekli" veya "Kamu personeli "olduğu halde başvuruda "Ücretli Usta Öğretici" veya tam tersi gibi çalışma tipini hatalı giriş yapanların oluşacak mağduriyetten kurumumuz sorumlu değildir.

KURS AÇMA TALEPLERİ

1- İlgili müdür yardımcısı tarafından kurs açılması için kuruma davet edilen ücretli usta öğreticiler kurs açacakları alanın sahibi olan kurumdan alacakları resmi yazı ile başvuruda bulunacaklardır. (Resmi Kurumlar, Belediyeler, Vakıflar, Muhtarlıklar, Sivil Toplum Kuruluşları, Site veya Apartman yönetimi vb.)

Not: Vakıf, STK ve Site yönetimleri resmi yazılarının ekine karar defteri fotokopisi ekleyecektir.)

Kurslara kayıt-kabul

2- Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını gösterir belge,

3- Mesleki ve teknik kurslarda 13 yaşını doldurmuş olmalıdır.

4- Kursun ve programın özelliğine göre öğrenim belgesi ve diğer belgeler,

5- Kursun özelliğine göre gerektiğinde sağlık raporu,

6- Yabancı uyruklular için İçişleri Bakanlığınca verilen yabancı kimlik numarasını taşıyan belge veya ülkeye girişlerinde kendilerine geçici olarak tanzim edilen yabancı tanıtma belgesi,

7- Uluslararası göç kapsamında ülkemize gelen ve kalış süresi içerisinde kendilerine 4/4/2013 tarihli ve 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu kapsamında yabancı kimlik numarası verilmeyenler, halk eğitimi merkezlerinde uygulanan programdan yararlanmak amacıyla pasaport veya kimlik belgelerinin Türkçe tercümesine göre, kimlik belgesi olmayanların ise beyan esasına göre valilik onayı, istenir.

8- Kurslara kabulde kurumun ve programın özelliği, başvuru fazlalığı ve benzeri nedenlerle sınav veya ön değerlendirme yapılabilir.

9-Başvurular, kurumlara bireysel olarak doğrudan yapılabileceği gibi bilişim teknolojileri kullanılarak da yapılabilir. Ayrıca kurumlardan uzak yerleşim birimlerinde ikamet edenler, bulundukları yerdeki muhtarlıklar ve Bakanlığa bağlı okul veya kurum müdürlüklerine başvuruda bulunabilir.

10-  Kurs süresinin 1/5 oranını geçmemek şartıyla kurs başlama tarihinden itibaren 10 uncu günün sonunda sona erer.

11- Kursiyer kayıtları e-Yaygın sistemi ve elektronik sistem üzerinde gerçekleştirilir. Kesin kayıt hakkını elde eden kursiyerlere sistem üzerinden onay verilir.

12- Kişiler başarı değerlendirmesi yapılmayan kurslara bir defa katılabilirler. Ancak başarı değerlendirmesi yapılan kurslarda başarısız olanlar aynı kursa en fazla bir defa daha katılabilirler. Zorunlu durumlarda Bakanlıkça belirlenen kurslarda bu şartlar aranmaz.

13- Kişiler farklı kurslara ders saatleri çakışmayacak şekilde kayıt yaptırabilirler.

Kurslara devam durumu

Kursa kayıt işlemi, kursun başladığı tarihten itibaren kurs süresinin 1/5 oranını geçmemek şartıyla 10 gün içerisinde yapılmalıdır. Kursiyer kaydı, bu tarihten sonra e-Yaygın sisteminde kapatılır. Bu süre kursiyerin devamsızlığına sayılır.

Örnek kurs talep formu için TIKLAYINIZ.

Kursiyer başvuru listesi içinTIKLAYINIZ

Kurs talep formuna Kursiyer listeleri ve 18 yaşından küçük kursiyerler için Veli izin belgeleri de eklenecektir.

Veli izin belgesi örneği için TIKLAYINIZ.

İstenilen tüm evraklar, sorumlu Müdür Yardımcısına eksiksiz şekilde bizzat teslim edilir. Posta veya dolaylı yoldan evrak kabul edilmez.

Resmi kurumlar hariç kurs açması istenilen yerlere "KURS YERİ UYGUNLUK ONAYI" alınması için ilgili komisyon tarafından inceleme yapılır.

Kurs Yeri Uygunluk Onay Formu İçin TIKLAYINIZ

E-YAYGINDA KURS AÇILDIKTAN SONRAKİ İŞLEMLER

1-Kurs planlaması yapılan usta öğretici EĞİTİCİ GÖREV ONAYINI zamanında yapar.(E-yaygın üzerinden) 

Eğitici görev onayı videosu için TIKLAYINIZ.

2-Kursu planlanan usta öğretici yıllık planını hazırlar ve ilgili Müdür Yardımcısına imzalatır. Onaylı kurs defterini alır. Kurs defterini kursun yıllık planı doğrultusunda doldurur. Kurs yapılmayan gün/saate kırmızı kalemle yapılamama gerekçesi yazılır.

Kurs planı Hazırlamak için

3- Kurslarda katılım yoklamaları kurs defterine ve e- yaygın sistemine kursun başlama saatinde işlenir. Kursiyerlerin devamsızlıkları; özürlü /özürsüz her bir modül saatinin 1/5'inden fazla olmamalıdır. Kursiyer sayısı 7'in altına düştüğünde ivedi ilgili Müdür Yardımcısına bilgi verilir. Kursun devam edip etmeyeceğine mevzuat çerçevesinde karar verilir.

4- Usta Öğreticinin kursa gelememesi veya kurs yerini acil terk etmesi gerektiği durumlarda ilgili müdür yardımcısına ivedi bilgi vermelidir. Sağlık durumları için rapor alınmalıdır. Kurs yapılmayan gün/saat puantaj da belirtilmelidir. Bu günlerin yerine telafi de yapılsa ücret ödenmesi mümkün değildir.

İLK DEFA KURS AÇAN USTA ÖĞRETİCİLER YAPI KIREDİ BANKASI BİNEVLER ŞUBESİNDEN HESAP AÇTIRIP İBAN NUMARASINI İLGİLİ MÜDÜR YARDIMCISINA TESLİM EDİNİZ

KURSUNUZ BAŞLAMADAN 1 GÜN ÖNCE SGK GİRİŞİ YAPILMASI GEREKMEKTEDİR. LÜTFEN SGK GİRİŞİNİZİN YAPILIP YAPILMADIĞINI İLGİLİ MÜDÜR YARDIMCISINA HATIRLATINIZ.

KURS TAMAMLANDIKTAN SONRA YAPILACAK İŞLEMLER

1-Açılan kurs devam ederken kurs planında belirtilen MODÜL SINAVI tarihlerinde sınavlar yapılacak. Sınavlar; kursun özelliğine göre yazılı, sözlü ve uygulama biçiminde yapılabilir. Hangi şekilde yapılırsa yapılsın deftere o şekilde yazılacaktır.

2-Kursun son gününe gelindiğinde tüm sınavlar yapılmış, e yaygın sistemine girişi sağlanmış ve not çizelgesine yazılmış olması gerekmektedir.

Not Çizelgesi İndirmek İçin TIKLAYINIZ

E-Yaygın sistemine Not girişi videosu için TIKLAYINIZ

3- Kurs sonunda Kurs defteri, Kurs planı ve İmzalı not çizelgesi herhangi bir gecikmeye meydan vermeden ilgili müdür yardımcısına teslim edilecektir.